Slovenija na zemljevidu naprednejših držav pri uporabi UI


Ana Bolješić

UVOD

Pojem umetne inteligence (angl. AI) je bil v različnih obdobjih v zadnjih šestdesetih letih, od kar se je termin prvič pojavil, zelo različno definiran in uporabljen ter na splošno vključuje najrazličnejše tehnologije, s pomočjo katerih računalniki analizirajo svoje okolje in na tej podlagi ukrepajo za doseganje določenih ciljev.

JEDRO

UI predstavlja splošno uporabno tehnologijo, ki poskuša za razliko od drugih tehnologij v največji meri izvajati dejavnosti, ki so bile do pred kratkim omejene le na človeške zmožnosti in inteligenco. S tem prinaša neizmerni potencial za to, da prinese koristi posameznikom ter družbi in človeštvu kot celoti. Sistemi z uporabo metod UI omogočajo, da najdemo nove odgovore in rešitve na področjih, ki segajo od medicine, transporta, inženiringa, financ, zavarovanja, komunikacije in zabave, pa vse do sodnih postopkov, kazenskega pregona in zagotavljanja varnosti. Različne metode UI kot omogočitvene tehnologije vse bolj prodirajo v vse vrste proizvodov in storitev, ki imajo s svojim vse obsežnejšim in hitrejšim prodorom na trg potencial, da spreminjajo obstoječa razmerja na ekonomskem, pravnem in tudi političnem področju družbe. Hitrost in potencialni učinek uvajanja UI napoveduje družbene in geopolitične spremembe, ki bodo verjetno zaznamovale prihodnji razvoj celotnega sveta. Posamezne države zato temu področju namenjajo izjemno pozornost, saj nekateri napovedujejo, da kdor bo obvladoval UI, bo obvladoval svet. Za spopadanje s temi izzivi so zato potrebne pametne in učinkovite javne politike, da se tako zagotovi, da bodo imeli od UI koristi vsi ljudje, na svetovni ravni, predvsem pri izboljšanju življenjskih razmer in življenjskega standarda.

Slika 1: Uvodni govor ministrice dr. Emilije Stojmenove Duh

Slovenija je na področju UI lahko izredno ambiciozna, na Ministrstvu za digitalno preobrazbo so organizirali javni posvet na temo ustanovitve Nacionalnega centra za umetno inteligenco. Z dogodkom so želeli spodbuditi razpravo o znanstvenoraziskovalnem delu na tem področju, o pospeševanju inoviranja ter uporabe tehnologij UI v različnih sferah družbe in o izhodiščih za ustanovitev in delovanje Nacionalnega centra za umetno inteligenco.
Panelisti so se strinjali, da ima Slovenija velik problem s pomanjkanjem kadrov, dr. Vida Groznik je izpostavila predvsem skrb za pomanjkanje kadrov s področja umetne inteligence v akademski sferi. V Nacionalnem centru za umetno inteligenco so panelisti prepoznali tudi možnost za rešitev ali vsaj ublažitev tega problema. Predvsem pa so se vsi strinjali, da bo za uspešno delovanje centra in prenos informacij ter znanja med različnimi deležniki pomembno kakovostno sodelovanje in pa zagotovljen financiranja ter da bo center čim bolj neodvisen. Miha Mlakar je poleg širjenja znanja o UI med strokovnjaki izpostavil tudi pomembnost širjenja znanja med splošno populacijo in tudi za ta vidik on vidi potencial v nacionalnem centru. Na tej točki pa so panelisti izpostavili tudi pomembnosti etike v umetni inteligenci.

Slika 2: Martin Marzidovšek, svetovalec za umetno inteligenco na Ministrstvu za digitalno preobrazbo in raziskovalec na Odseku za tehnologije znanja na Inštitutu Jožef Stefan

Z nacionalnim programom za UI, Slovenija jasno in nedvoumno izraža svoj interes za okrepitev vseh aktivnosti na področju UI – celovito, koordinirano in v okviru celotnega inovacijskega življenjskega cikla, ki bodo pospešile raziskave, razvoj, uvajanje in uporabo tehnologij in orodij s področja UI na nacionalni ravni ter s tem Sloveniji in nacionalnim deležnikom omogočile prepoznavnost in dejavno sodelovanje pri ključnih evropskih in mednarodnih aktivnostih na tem področju. S tem se Slovenija pridružuje pobudi EU o sodelovanju na področju UI. Slovenija mora za uspešno sodelovanje oblikovati sklop medsebojno skladnih podpornih ukrepov, povečati finančno podporo, zagotoviti enotno koordinirano in usmerjeno izvajanje vseh aktivnosti ter spodbuditi javni in zasebni sektor k pripravi na družbeno-gospodarske spremembe, ki jih narekuje nadaljnji razvoj in uvajanje UI v Sloveniji.

Slika 3: Sodelujoči panelisti na javnem posvetu o ustanovitvi Nacionalnega centra za umetno inteligenco

ZAKLJUČEK

Slovenija ima znanje in tudi večletno tradicijo, da ustanovi učinkovit Nacionalni center za umetno inteligenco in se tako prebije na svetovno raven na področju UI. Da pa bi dosegli ta cilj je predvsem ključnega pomena, da vsi deležniki med seboj sodelujejo, se eden od drugega učijo in le na ta način smo lahko kot država na tem področju tudi uspešni in konkurenčni. UI že danes s svojimi rezultati vse bolj kroji naša življenja, kar pa se bo v prihodnje še potenciralo. S tem nacionalnim programom za UI bo Slovenija izkoristila potencial, ki ga na tem področju vsekakor ima, za izboljšanje življenja državljanov, za zagon in povečanje konkurenčnosti gospodarstva ter za podporo delovanju družbe na način, da se bo lahko uspešno kosala z izzivi, ki prihajajo.
Besedilo, ki sem ga napisala sem pregledala s pomočjo umetne inteligence. Pomoč UI sem uporabila tudi pri iskanju virov.

SLIKOVNI VIRI:

Slika 1: PIGAC Marko. Uvodni govor ministrice dr. Emilije Stojmenove Duh. [Citirano 22.2.2024, 15:34]. Dostopno na spletnem naslovu:
https://www.gov.si/assets/ministrstva/MDP/Fotografije/Posvet-o-ustanovitvi-Nacionalnega-centra-za-UI/mdp_racunalniski_muzej_2023_10_16_MP74444_cilj_pigac_si.jpg
Slika 2: PIGAC Marko. Martin Marzidovšek, svetovalec za umetno inteligenco na Ministrstvu za digitalno preobrazbo in raziskovalec na Odseku za tehnologije znanja na Inštitutu Jožef Stefan. [Citirano 22.2.2024, 15:34]. Dostopno na spletnem naslovu:
https://www.gov.si/assets/ministrstva/MDP/Fotografije/Posvet-o-ustanovitvi-Nacionalnega-centra-za-UI/mdp_muzej_3-5.jpg
Slika 3: PIGAC Marko. Sodelujoči panelisti na javnem posvetu o ustanovitvi Nacionalnega centra za umetno inteligenco. [Citirano 22.2.2024, 15:34]. Dostopno na spletnem naslovu:
https://www.gov.si/assets/ministrstva/MDP/Fotografije/Posvet-o-ustanovitvi-Nacionalnega-centra-za-UI/mdp_muzej_6-2-1.jpg

BESEDILNI VIRI:

Naslov: Nacionalni center za umetno inteligenco bo Slovenijo postavil na zemljevid naprednejših držav. 2023. Ministrstvo za digitalno preobrazbo [Citirano 20.4.2024, 13:06]
Zadnja sprememba: 16. 10. 2023
Dostopno na spletnem naslovu:
https://www.gov.si/novice/2023-10-16-nacionalni-center-za-umetno-inteligenco-bo-slovenijo-postavil-na-zemljevid-naprednejsih-drzav/
Naslov: Kako umetna inteligenca kroji prihodnost trga delovne sile v Sloveniji. 2024. Ministrstvo za digitalno preobrazbo [Citirano 20.4.2024, 13:24].
Zadnja sprememba: 22.2.2024. Dostopno na spletnem naslovu:
https://www.gov.si/novice/2024-02-22-kako-umetna-inteligenca-kroji-prihodnost-trga-delovne-sile-v-sloveniji/
Naslov: Nacionalni program spodbujanja razvoja in uporabe umetne inteligence v Republiki Sloveniji do leta 2025. 2021. Nacionalni program za UI [Citirano 20.4.2024, 13:47]
Zadnja sprememba: 27. 5. 2021. Dostopno na spletnem naslovu:
https://nio.gov.si/nio/asset/nacionalni+program+spodbujanja+razvoja+in+uporabe+umetne+inteligence+rs+do+leta+2025+npui